onsdag 2 september 2009

TVÅ JÄTTEBRA VINTIPS

Brukar du bli förvirrad när du står vid vinhyllorna på systemet? Det brukar jag bli. Har nyligen insett att smaken varierar oerhört mycket mellan viner. Därför lägger jag upp vintips ibland på viner vi testat och gillat. Dessa två som jag skriver om idag var riktigt goda. Amarone vinet var troligen det godaste jag druckit på väldigt länge, men vi lät det luftas i mer än 2 timmar innan vi drack det.i Castei Amarone della Valpolicella (ca. 250:-)
Beskrivning
Komplex, koncentrerad och fruktig doft med inslag av mörka bär, mörk choklad, nejlika och läder. Smakrik och eldig, med en liten sötma, och toner av mörk choklad, körsbär, nejlika och fat. Balanserad med lång eftersmak.
Passar till
Smakrika och kraftigare rätter av nötkött och vilt samt smakrika ostar.
Övrigt
Amarone della Valpolicella är ett vin som görs av de sockerrika druvorna på druvklasens övre del. Efter skörd torkas druvorna och när de halvskrumpna druvorna sedan pressas ger de en must, som på grund av sin höga sockerhalt behöver lång tid på sig att jäsa. Vinerna blir ofta alkoholrika, musten koncentrerad och smaken upplevs ofta som särpräglad och kraftfull. "i Castei" är namnet på det odlingsläge där druvorna har vuxit.

Penfolds Rawson´s Retreat Shiraz (ca. 60:-)

Ett jättegott rött vin som framförallt är väldigt prisvärt! Vi blev förvånade över smakrikheten i vinet. Fick tipset av min kära svägerskas syster... TACK!

Share/Save/Bookmark

1 kommentar:

  1. Rawsons retreat är en favorit, men jag tror att det kostar 10-20 kr mer än du skrev :-) I alla fall i Stockholm.

    SvaraRadera