söndag 2 oktober 2011

TIBETHUND 2011

Igår gick Tibethund av stapeln i Sollentuna, en hundutställning för de tibetanska hundraserna - Tibetansk Terrier, Tibetansk Spaniel, Tibetansk Mastiff, Lhasa Apso & Shih Tzu.

Bland Tibetansk Terrier, som ligger mig varmast om hjärtat, var det 75 vuxna och 17 valpar anmälda för rasspecialisten Angela Brüggerman.
Det var några år sedan jag var aktiv inom utställning och tävling med TT så det kändes roligt att få se dagens tibbar och deras ägare.

Jag skulle visa två stycken, Kalle (som heter Lhinacre Lateformydate) i öppen klass hanar, där var 15 deltagare om jag minns rätt och Kalle blev placerad 3:a med CK (Champion Kvalitet), sedan visade jag faktiskt den för närvarande vinstrikaste Tibetanska Terrier tiken i Sverige, Trixie (Ch Milington´s Showgirl to Scapegrace) i championklassen. Där var många i samma klass och vi blev oplacerade med CK. Anledningen att hon inte blev placerad var enligt domaren att "hon var för kort i ryggen". Tur att smak och tycke är olika för i mitt tycke, min syn på hur en Tibetansk Terrier SKA se ut, så ska den vara kort i ryggen, proportionerligt alltså.
Jag visar ju aldrig en hund om jag inte själv tycker att den är fin, så jag blev lite förvånad faktiskt. Men det är ju tjusningen med hundutställning! Domaren är människa och alla har olika smak och tolkar rasstandarden olika! Ger man sig in i leken, får man leken tåla, så jag hängde inte läpp över det utan gladdes istället åt andras framgångar!

Lika roligt som det var att se alla hundar, var det att träffa alla underbara tibbe-människor som jag saknat så mycket! Många är intresserade och nyfikna på min lille valp "Balthazar" som vi åker ner till Tyskland och hämtar på onsdag! Roligt! Jag är lika spänd jag! =)

Det gick bra för mina vänner, vilket glädjer mig lite extra! Tillåt mig att skryta lite... =)

Monicas valp som hon köpt från Finland, "Hertta" (Pindaros Killer Queen) blev bästa valp och sedan BIS 4 valp (BIS: Best In Show)!
Kajsas egenuppfödde hane "Beckis" (Ch Scapegrace I´m The One) blev BIR (Bäst I Rasen) och sedemera BIS 3! Hennes 9 år gamla tik blev dessutom BIR veteran & BIS 4 veteran!
Gunilla A blev BIR & BIS med sin uppfödargrupp!
Marika blev BIS i parklass, en tävling med två hundar som ska likna varandra så mycket som möjligt!
Lärde känna Kim också, en mycket trevlig tjej som blev BIM (Bäst I Motsatt kön) med sin finskimporterade tik "Ofelia"!
GRATTIS till er!

Ett GRATTIS till är på sin plats... nämligen till Torbjörn Skaar som firades för sina 60 levnadsår! Minns inte riktigt första gången jag träffade Torbjörn, men det var i början av 90-talet. Jag har alltid beundrat hans och Paul Stantons kennel Tintavon. Jag glömmer aldrig en gång när jag visade en tik åt Lisbeth Hallström, "Cookie" (Ch Witloof Cha-Cha-Cha) i Norrköping och blev bästa tik, i BIR & BIM mötte vi dåtidens vinstrikaste TT uppfödare i Sverige, Gunilla Martinsson (kennel Thu-Sangs) med hennes supervinstrika hane Ch Thu-Sangs Amhir-Aladin, och vi vann! En av mina lyckligaste dagar! =)

Angående bedömningen var jag inte på det klara med vad domaren egentligen sökte. Vad som var "hennes" typ. Min förhoppning med så många anmälda av rasen var att man skulle se en tydlig röd tråd i hennes bedömning, men varje klass var lika spännande, för man hade inte en susning om vad hon skulle placera och hur... Det var nog dagens besvikelse...

Nåja, jag är oerhört glad att "vara tillbaka", att jag ska få min egen lilla Tibbe och att det finns så många fantastiska människor runt ringen!

Skulle tagit fler bilder, men prioriterade annat... haha Här kommer några i alla fall!

 Monica med Hertta

 Kajsa med Beckis

 Kajsa med Trulsa

Sveriges yngsta 60-åring - Torbjörn! 
GRATTIS! 
Ha kul i Thailand! =)