torsdag 24 september 2009

Hatbrott!

Det finns tyvärr många idioter på våra gator...

I måndags var jag och några vänner och tittade på teaterföreställningen "No tears for queers" som handlar om hatbrott mot homosexuella. Föreställningen bygger på Johan Hiltons bok med samma namn.

Tre killar mördas. En i USA. En i Katrineholm. En i Göteborg.

Varför?

De var homosexuella.

För mig är det så ofattbart att det finns så sjuka jävla idioter på våra gator som kan mörda en annan människa, ta en annans liv, enbart för att personen i fråga är homosexuel. Bög. Gay. Fjolla. Fruitcake. Kalla det va fan ni vill!

Men det händer. Det händer varje dag. Hatbrott av olika slag.

Det hände ikväll. På avenyn. I Göteborg.

Efter jobbet gick jag och mina kollegor till en trevlig bar på avenyn som heter Babar. Nästan alltid trevligt där och oftast en avslappnad stämning. Så också ikväll. Vi träffade några gäster som varit på Gossip tidigare på kvällen.

Jag och Dijana skulle gå hem, en transa som var med slog följe med oss. Dijana ringde sin pappa som hämtade henne och jag sa till vår kära trans-väninna att hon måste ta en taxi hem, och då en Taxi Göteborg (eftersom de har övervakningskameror i sina bilar och man kan lita på dem). Hon ville gå hem, men jag berättade om pjäsen "No tears for queers" och sa att det finns för många idioter lösa på våra gator för att en transa ska kunna vandra hem ensam mitt i natten. Sagt och gjort - hon tog en taxi och kom hem välbehållen! Jag hade en obehaglig känsla av att något kunde hända.

När jag sedan kommer hem, loggar in på Facebook, då ser jag att en av gästerna som varit på Babar blivit misshandlad på avenyn.

Varför?

För att han är bög.

Två tjejer stannar honom och hans väninna på avenyn, frågar efter en tändare.
Av någon anledning får de reda på att han är homosexuell. De börjar bråka. Slåss och sparkar. T.o.m när de ligger ner på marken.

Med spruckna läppar och blåtiror får de skjuts av polisen hem till bostaden, med livet i behåll. Tack och lov.

Vad utlöser en sådan aggression hos en människa?

Året är 2009, folk beter sig som det vore 1939.

Idioter!

Det enda som gör mig glad, är att mina två vänner kommit så lindrigt undan och framför allt, med sina liv i behåll.

Alla ni mammor, pappor, syskon, medmänniskor som läser detta, det är VI som måste förändra samhället. Eller ska vi bara acceptera det som händer?

Tänk om det är DITT barn som kommer ut som homosexuell. Eller din bror/syster. Eller din pappa/mamma. Eller din bästa kompis. Eller din kusin. Eller din granne. Eller du.

Share/Save/Bookmark

21 kommentarer:

 1. Åh Markus!! Jag skulle göra vad som helst för att detta inte ska få hända! Blir så förtvivlad varje gång jag hör talas om det här. Vad kan vi ex.vis föräldrar göra? Vi får inte acceptera att samhället ser ut som det gör i den här frågan.
  Det värsta är att ondska finns och kommer alltid att finnas. De som slog ner din vän har förståss ett självförakt som gör att de måste få ut sin ilska o aggressivitet. Den människa som är trygg i sig själv skulle aldrig göra så här!! Detta handlar ju även om rädsla!!

  SvaraRadera
 2. Man blir mörkrädd, tur att jag uppfostrat min barn med att alla har samma värde och att visst finns det rötägg, men det beror inte på hudfärg eller om man gillar killar eller tjejer att göra! Hoppas att det följer dom livet ut bara!
  Babar är ett riktigt trevligt ställe! Går alltid dit när jag är i Gbg. Kram

  SvaraRadera
 3. Det är helt ofattbart vad det är som får människor att göra sådana saker.. Fy fan.

  SvaraRadera
 4. CCTV till Sverige NU! I alla fall på Avenyn!
  //Snelsa

  SvaraRadera
 5. åååå jag blir så arg när jag läser sånt här du skriver... det finns så många idioter därute.. seriöst att dom ens orkar lägga energin på saker som inte angår dom. vad spelar det för roll om en kille älskar killar eller en tjej älskar tjejer...?? Dom som inte gillar det behöver liksom inte bry sig! Jag blir galen å önskar alla inskränkta idioter bara kunde försvinna från jordens yta. Tänk så mycket bättre världen skulle vara.... åå förlåt men blir bara så frustererad och arg! ha en härlig dag och helg! kram L

  SvaraRadera
 6. Ja va fan skall man säga.... Det finns inga ursäkter o man blir så förbannad så man vill bara banka skiten ur dom. Igen bra lösning antar jag...hehe... Som Gandhi sa; "An eye for an eye makes the whole world go blind...."

  Ja jag vet inte Markus....jag håller med dig, tror att det här är det enda man kan göra, fortsätta tjata om det när det händer, informera och reagera. Tyvärr kan vi dock vara säkra på en sak.... Den sista idioten är ännu inte född...

  Stay as you are, alltid. Älskar dig min vän

  Puss

  /"Tve-stjärten"

  SvaraRadera
 7. Helt seriöst...en sådan handling tyder på okunskap, osäkerhet och ren idioti.

  Jocce

  SvaraRadera
 8. Man blir både ledsen och arg på samma gång!!!
  Tack för en bra blogg =) Jag gillar den jättemycket!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 9. Samma sak hände mig "nästan" tre killar frågade efter en tändare och jag sa nej tyvärr jag har ingen så började dom att skrika åt mig och säga sådana saker som "kolla han är en bög-jävle" jag gick ifrån och hade annat att tänka på och som detta var mitt på efter middag vid Eriksberg så vart man chockad något att tre killar bara sa så.

  Som sade jag struntade i det och gick vidare efter ca. 30 min gick jag samma gata tillbaks då jag pratade med min vän Elias på mobilen så märker jag att tre killar går i mot mig och jag säger till Elias det är dom killarna igen.

  Elias avråder mig att kolla på dom och lossas som om inget men jag kände rädslan växa mer och mer och när jag möte den ena killen så kastade han en sten som han hade i handen rakt på mitt ansikte.

  Jag vände med ilska och sa "Vad fan håller du på med" Killen som kastade stenen sa "Du gillar ju att få hårda saker" chocken blev allt mer och jag kunde inte förstå hur man kunde göra en sådan sak mitt på ljusa dagen där det var folk runt om kring.

  Som jag bara står där och känner ilskan blir allt mer så ser jag hur dom ställer sig i en ställningen som dom var bredda på att komma på mig.

  Jag insåg då att jag skulle inte ha en chans samt jag kände att bråka med dessa killarna skulle inte lösa något då valde jag att gå vidare.

  Efter det var jag mycket chockad och fortsatte att prata med Elias och jag skakade av ilska och av rädsla.

  Jag ringde polisen och förmedlade vad som hade hänt det hjälpte men vågade inte gå ut på några dagar och om jag vart tvungen att gå ut så tog jag bilen för att slippa möta personer runt om.

  Tycker det är helt sjukt att sådana här saker kan hända och folk har inget bättre för sig än att trycka ner folk eller förödmjuka på sådant sätt.

  Detta är inte lika hemskt som hände den som personen som blev ner slagen och jag kan aldrig sätta mig i hur det skulle kännas men jag kan förstå rädslan.

  / Kimmy J.

  SvaraRadera
 10. Religion och ignorans går hand i hand, lika patetiskt och den störta källan till homofobi.

  Sen kan det ju vara enstaka falla kanske där förövaren inte ens visste om att killen var gay. Bara för att offret var bög betyder det inte alltid att förövaren är homofob.
  Det finns liksom människor som bara vill skada andra oavsett deras läggning.
  Tycker inte man ska dra allt till sådan extremitet. Bara för att en jude blir dödad betyder det inte att mördaren var nazist lr antisemit öht.

  SvaraRadera
 11. Osäkra människor finns det absolut gott om. Samt att det på något underligt vänster finns dem som inte riktigt förstår sig på att andra kan vara annorlunda än de själva.
  Jag håller på att försöka övertyga min syrras barn om att homosexualitet är helt normalt och absolut ingenting konstigt.
  Blir dock motarbetad till viss del av mina päron som har den lite äldre synen på det där.
  Detta gäller dessutom inte bara homosexualitet. Min kompis som är adopterad från Colombia blev knivskuren i ansiktet av en kille som störde sig på att han dansade med sina kollegor på krogen(de var blonda tjejer allihop).

  Ska man se det från den ljusa sidan så finns det iaf hopp om att de skall växa upp och få lite mer vett i huvudet. Se bara på Tomas.
  ;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Tyborn - självklart så är det skillnad på brott. Men när någon blir utsatt för våld pga sexuell läggning, hudfärg, ursprung, religion mm så klassas det som hatbrott.

  Ur Wikipedia:

  Hatbrott är ett samlingsnamn på flera olika brott där motivet kan härledas till förutfattade meningar mot en identifierbar grupp och därför strider mot de mänskliga rättigheterna och de grundläggande värderingarna i samhället om alla människors lika värde.[1]

  Grupper brukar i det här sammanhanget definieras utifrån sin etnicitet, nationalitet, ras, religion eller sexuella läggning. Ibland omfattas även grupper definierade utifrån handikapp, kön eller könsidentitet [2]. Grupper definierade utifrån sin partipolitiska tillhörighet omfattas så gott som aldrig. Begreppet är internationellt (hate crime), och regleras vanligen som någon typ av straffskärpningsregel. Beteckningen hatbrott är alltså en samlingsbeteckning för många olika brott, beroende på motivet.

  Uttrycket hatbrott är relativt nytt i Sverige, men har använts i USA sedan 1980-talet.

  SvaraRadera
 13. Bögar har funnits sen urminnes tider men då dölje människor att dom vad bögar, dom hade flickvänner som alla andra men dom vänstrade väl med en kille på sidan av.
  Det är lika normalt att vara bög som att vara hetero. En sexualitet som itne jag förstår mig på är Bi sexualitet.

  SvaraRadera
 14. åååh, jag skrev världens längsta kommentar men något gick fel så verkar inte som den kom fram??! Aaargh! Jag gör ett nytt försök imorgon.. suck!

  SvaraRadera
 15. Jag blir så arg när jag läser sånt här. läste förut att i mellanöstern så jagas homosexuella och feminina män och blir mördade, och då tänker fan man skulle mörda dom osv. spöa skiten ur homofoberna folket så lär dom sig, spräck deras kulor säger jag. en president i nått afrikansk land vill jaga ut alla bögar ur landet annars blir dom avrättade. hade ja levt i de landet då hade ja fan avrättat honom för mänskliga rättiigheters skull osv, men nu e ja inte mördare tyvärr. leon vart fan e du när man behöver dig. likadant med folk som äter kött, tänk om man börja ta en tugga på nåns arm då skulle alla skrika och man hamnade i fängelse. den här planeten är full av skit och mer skit blir de hela tiden och alltid varit så och tyvärr alltid vara.

  SvaraRadera
 16. Utlösande faktorer är rädsla och okunskap, tror jag.

  SvaraRadera
 17. Stackars inskränkta trångsynta människor, de måste ha en väldigt tråkigt enkelspårigt liv som lägger sin energi på att hata.

  SvaraRadera
 18. Den här typen av saker gör mig komplett galen.
  Respekt för människan, oavsett kön eller läggning.

  SvaraRadera
 19. Jag tror mycket av detta hat bottnar i en stark rädsla inom förövaren. En rädsla/osäkerhet för egen sexualitet eller en rädsla att folk runtomkring ska tro att förövaren är osäker på sin sexualitet...

  Själv är jag väldigt nyfiken på alla människor som sticker ut och inte är som alla andra. Alla bögar jag känner är färgstarka personligheter och jag gillar dem jättemycket. Så för att generalisera utifrån detta är jag väldigt glad för bögar!

  Fast jag tycker inte om när dom försöker stoppa in tungan i mitt öra. Det är väl egentligen ett allmänt tips jag kan ge till alla homosexuella män. Stoppa under inga omständigheter in tungan i heterosexuella mäns öron...

  ;)

  SvaraRadera
 20. Ja varför,,rädsla kanske jag vet inte men det är tragiskt att det får hända. Att inte få vara en själv tycker samhället kan vänja sej vid det för alla är inte brunhåriga,,är underbart när en person vågar var sej som sej är,,,

  SvaraRadera